O projektu "Navijaj za kulturu!"




O PROJEKTU NAVIJAJ ZA KULTURU!

Navijačke grupe predstavljaju značajnu publiku koja se pasionirano okuplja oko zajedničkog interesa sporta.
Namjera projekta je da se ovaj raznolik i respektabilan broj ljudi, različitog nivoa obrazovanja i starosti, koji su pripadnici organizovanih navijačkih grupa, integriše u kulturni i umjetnički život zajednice.
Navijačke grupe se često vezuju za problematično ponašanje na stadionima i u gradu te zbog toga i učešće u navijanju na sportskim susretima nosi određen rizik po sigurnost  i imovinu, kako navijača, tako i klubova i gradova u kojima se susret održava.

Ideja je da se, u pregovorima sa klubovima i navijačkim grupama, oformi jezgro navijača koji će se uključiti u kulturne događaje koji će se za njih posebno odabirati i pripremati.

Namjera je da se, kroz rad sa pomenutim grupama, postepeno mijenja imidž navijača, da se „omekša“ njihova slika u javnosti, kao i da se kroz različite kvalitetne uticaje /kulturne/ suštinski promijeni njihov odnos i prema samoj javnosti, prema drugim navijačima te probudi svijest o odgovornosti za vlastito ponašanje kao i o slici koju to ponašanje odašilje o navijačima generalno.
Tako će se pomoći izgradnji navijačke kulture koja će doprinijeti tome da sportska takmičenja koja su do sada bila označena kao događaji „visokog rizika“ postanu zdrava zabava za sve ljude.
Projektom se želi započeti dugoročna kampanja kojom će kroz konzumaciju kulturnih sadržaja, navijači izgraditi svoj novi “imidž”.  
Kultura oplemenjuje svoju publiku, daje joj ispravne smjernice u ponašanju i moralne odrednice.
Zbog svega toga, veoma je važno da se navijači što više povežu sa idejom redovne konzumacije kvalitetnih kulturnih sadržaja.

Određeni dio navijača naravno već ide u pozorišta i galerije, ali projektom će se poveznica između tih kulturnih dešavanja i navijača posebno naglasiti, čime će se postepeno mijenjati slika koju o navijačima ima društvo, ali i slika koju navijači imaju sami o sebi, o svom odnosu prema društvu i njegovim vrijednostima. Na ovaj način ćemo pomoći u izgradnji  pravednijih i mirnijih «stadionskih tribina» na kojima će vladati pravda, prijateljstvo, osjećaj zajedništva i tolerancija.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

POZIV FUDBALSKIM NAVIJAČIMA